Totalna higijena za zdravstvene ustanove

Sonja Krivokapić / 08.06.2020.

Higijena je prirodan i nužan dio radnog procesa u zdravstvenim ustanovama kao što su bolnice, domovi zdravlja, poliklinike, domovi za starije. Ipak, danas je više nego ikad važno podsjećati se na njenu ključnu ulogu. Premda je tim objektima briga o pacijentima u opisu posla, svima je u interesu da pacijenata ima što manje, kao i da oni koji leže u bolnicama što prije ozdrave. Ispravna briga o higijeni nudi odgovor na ove probleme, ali ona ne može biti potpuna bez ispravne brige o rublju.

Preporučena oprema za zdravstvene ustanove

U zdravstvenim je ustanovama i domovima za starije rublje praktički sveprisutno – od uniformi, posteljine, kirurške opreme, krpa za čišćenje, itd. Rublje je potencijalni nosioc i prenosioc raznih infekcija, zbog čega posebne mjere higijenskog tretmana rublja moraju biti implementirane, a posebno kad se radi o visokorizičnim prostorima kao što su mjesta gdje se ljude liječi i brine o njima.

Kako bi se postigao optimalan nivo higijene, prati i sušiti rublje u higijenskim profesionalnim perilicama i sušilicama je nužno. LG profesionalne perilice su dizajnirane upravo u svrhu postizanja i održavanja higijene, i to sa svoje tri glavne karakteristike – novim tehnologijama kao što su Wave force i Auto tub clean, koje svojim snažnim vodenim valovima tijekom pranja održavaju maksimalnu čistoću perilice, antibakterijskim dizajnom, odnosno premazom koji štiti profesionalnu perilicu rublja od bakterija i virusa, i posebnim higijenskim programom koji dekontaminira rublje u procesu pranja. U slučaju velikih bolnica gdje postoji potreba za pranjem i sušenjem velikih količina rublja, preporučamo Electrolux industrijske perilice i sušilice rublja.

Ne igraju samo profesionalne perilice ulogu u sprečavanju širenja virusa i bakterija; profesionalne sušilice rublja su također odličan saveznik u borbi protiv ovih pošasti, jer visoka temperatura koju sušilica generira pomaže ubiti viruse i bakterije.

Sortiranje rublja

Europska norma br. EN 14065 preporuča sortiranje prljavog rublja u raznobojnim tekstilnim vrećicama i to: posebne vreće za veliko ravno rublje kao što su plahte i posebno za malo ravno rublje poput jastučnica, pregača, bolničkih haljina i sl., za rublje koje ide u sušilicu i za svo ostalo rublje. Upotreba odgovarajuće zaštitne opreme pri skupljanju i razvrstavanju rublja kao što su pregače i rukavice je obavezna, a uniforme za zaposlenike i ostalo “rizično” rublje moralo bi biti isključeno iz ovog procesa sortiranja.

Premda je zdravstvenim ustanovama i ustanovama koje brinu o starijim osobama, kao što je poznato, higijena na prvom mjestu, pandemija koja nas je zatekla mnoge je ostavila zbunjenima i u neznanju, unatoč posjedovanju medicinskog predznanja. Kako bi maksimalno zaštitili svoje pacijente, nužno je informirati se o svakom aspektu higijene.

Savjeti za pranje i sušenje

Dakako, da bi higijenski standard bio vrhunski i postojan, potrebno je pridržavati se određenih pravila pri baratanju opremom za praonice rublja. Na primjer, potrebno je fizički odvojiti perilice od sušilica kako bi se spriječio kontakt prljavog rublja s čistim.

Isto tako, premda deterdžent svakako doprinosi održanju higijene, nužno je znati njegovu dozu te je prilagoditi razini kontaminacije. Nadalje, ako koristite baktericide, poželjno je prati rublje na temperaturi od 60°C ili nižoj, a ako ih ne koristite, tada rublje treba prati na 75°C do čak 90°C. Tekstilne porodice ne smiju se prati zajedno, što znači da se ne smiju zajedno prati artikli koji zahtijevaju različite završne procese. Na primjer, jastučnica nakon pranja ide na valjak, a ručnik u sušilicu rublja.

Što se sušenja tiče, potrebno je temperaturu sušilice prilagoditi tkanini. Također treba, kao i kod perilice, paziti da se unutrašnjost sušilice ne pretrpa rubljem. Ako rublje nakon sušenja ide na valjak, ne smije ga se osušiti previše, jer će to zahtijevati ponovno navlaživanje. Također savjetujemo da ne ostavljajte vruće rublje u sušilici na kraju radnog dana. Bolje je ostaviti ga preko noći i osušiti sljedeće jutro.

Transport

Način prenošenja rublja nije ništa manje važan od njegovog pranja i sušenja. Kako se prljavo rublje treba odvajati od čistog u procesu pranja i sušenja, tako i transport mora pratiti ove dvije različite rute – jedno sredstvo mora biti namijenjeno za prijevoz čistog, a drugo za transport prljavog rublja kako ne bi došlo do unakrsne kontaminacije. Također, rublje mora biti adekvatno pokriveno kako bi se izbjegli rizici.

Infografiku koja ilustrira ove korake možete BESPLATNO preuzeti na ovom linku.

Ako su vam potrebni naši borci za zdravlje, kontaktirajte nas ovdje.