Nova krila Bijelog Svijeta!

Antonija Jurič / 08.07.2021.

Kako bi proslavili uspješnu polovicu godine i maknuli se od svakodnevnih radnih zadataka, odlučili smo naš ured u Kranjčevićevoj zamijeniti posjetu obližnjim „toplicama“. No umjesto opuštanja u ležaljkama uz bazene, dočekalo nas je pravo adrenalinsko uzbuđenje. Na jedan dan smo postali piloti vojnih helikoptera i to u srcu Zagorja!

Naime, posjetili smo Heli Centar gdje se nalazi najskuplji i najmoderniji centar u Europi za obuku pilota helikoptera. Tamo po svoje licence dolaze piloti iz cijelog svijeta poput Poljske, Mađarske, Ekvadora, Kolumbije, Meksika, Kazahstana, Rusije, Šri Lanke, Perua, Ekvadora, Venezuele ili Argentine.

Po ulasku dobili smo prave pilotske kombinezone te se uputili u sobu za brifinge. Tamo smo s profesionalnim instruktorima prošli teorijski dio obuke i podijelili se u timove te je avantura mogla početi.

Obzirom da nije riječ o videoigrici nego pravim vojnim simulatorima, doživljaj je u potpunosti autentičan. Tom osjećaju osim niza zakrivljenih ekrana koji simuliraju sliku doprinose i kretnje kupole koje pomoću hidraulike simuliraju kretnje i pomicanje kao u pravom helikopteru.

Možete pretpostaviti da vožnja helikoptera nije nimalo lagan zadatak. Istovremeno se treba koordinirati tri komande (palicu, polugu i pedale) te pratiti okolinu, ali i čitav niz instrumenata. Samo ćemo vam reći da je to jedna sasvim nova razina multitaskinga!

I taman kad postanete ponosni na sebe jer je helikopter još uvijek u zraku, ekipa iz kontrolne sobe upali simulaciju otkazivanja motora helikoptera, oluje ili neku drugu izvanrednu situaciju.

Iako je osjećaj vožnje fantastičan, osjećaj po izlasku iz kabine je neopisiv. Osjećate se „kao da ste spremni osvojiti svijet“ te ostali svakodnevni zadaci najednom postaju puno jednostavniji, a dojmovi se ne sliježu niti nakon par dana.

Obzirom da riječi ne mogu dočarati cijelo iskustvo, nadamo se da će fotografije iz galerije pomoći.