HACCP sustav u praoničkim procesima - zašto je važno koristiti odgovarajuću profesionalnu perilicu

Sonja Krivokapić / 29.06.2020.

Izvor 

 

HACCP sustav je sustav kontrole sigurnosti namijenjen industriji hrane, ali je također relevantan i za praoničke procese zato što kontaminirano rublje može imati negativne posljedice po ljude u brojnim situacijama, bilo da su vezane uz hranu ili ne.

Implementacija procedura HACCP sustava koje se tiču rublja važna je za industriju hrane: čista radna odjeća i uniforme ključne su za sprečavanje brojnih rizika, a ako praonički procesi ne mogu osigurati čistu, nekontaminiranu odjeću, ona bi mogla postati opasna. Praonički procesi igraju još veću ulogu u ugostiteljstvu i na polju medicine jer su radne uniforme i zaštitna oprema kritične kontrolne točke.

Implementiranje HACCP-a je stvar procesa jer kontrola kritičnih štetnih predmeta stavlja točku na i svim ostalim aktivnostima, kako se one provode i kako se uređaji koriste.  Izbor ispravne perilice jednako je važno zato što se samo upravljanje procedurama može poboljšati ako je to potrebno, ali ako uređaj ne zadovoljava standarde, onda on naprosto mora biti zamijenjen. Znati kako izabrati pravi je zbog toga veoma važno.

Profesionalne perilice u HACCP praoničkim procesima:

 Kritične kontrolne točke povezane s profesionalnim pranjem rublja su:

Ciklusi pranja: kako su ustanovljeni i mogu li dosegnuti dovoljno visoke temperature za ubijanje patogena?

Upotreba kemikalija: koje su kemikalije koje se koriste za pranje rublja u stanju ubiti patogene?

Ekstrakcija vode: rublje ostaje u toploj vodi nakon ciklusa pranja. Toplina vode dozvoljava razvoj bakterija i patogena, stoga je važno reducirati vrijeme izlaganja rublja ovakvim uvjetima.

Temperatura sušenja: visoke temperature mogu spriječiti razvoj bakterija, jer one ubijaju patogene svojom toplinom; s druge strane, pak, visoke temperature isto tako mogu uništiti tkaninu. S obzirom na to, profesionalna sušilica koja brzo može dosegnuti visoke temperature ali ne ih i držati visokima nije najbolja opcija za efikasno sušenje rublja i neutralizaciju patogena. 

Brzo i sigurno baratanje rubljem sprečava moguću kontaminaciju; ergonomski dizajn olakšava te operacije. 

Održavanje: Postoje dvije strane ove priče:               

Ako uređaji imaju opciju self-monitoringa i podnošenja izvještaja o kvaru, onda je moguće izbjeći cikluse čišćenja s perilicama koje ne rade kako treba. Međutim, to bi moglo stvoriti uvjete za kontaminaciju, zbog miješanja čistog i prljavog rublja u profesionalnoj sušilici. 

Brzo i adekvatno servisiranje i održavanje, koje često obavlja prodavač uređaja, može prorijediti pojavu kvarova i s njima povezane rizike. 

 Uz to, dobar proizvođač koristi samo kvalitetne materijale da rublje ne bi došlo u kontakt s rizičnim faktorima okoliša. 

 Cerfificirana HACCP praonička rješenja

Kao linija 5000, linija 6000 Electrolux Professional zadovoljava najstrože standarde HACCP procedura: profesionalne perilice i sušilice u toj liniji (kao i barijerne perilice i valjci za glačanje) su prvo - i trenutno jedino - praoničko rješenje certificirano od strane HACCP Internationala.

 

Bijeli svijet u svojoj ponudi ima Electrolux proizvode linije 5000, industrijske perilice i sušilice, o kojima možete saznati više, a možete nas i kontaktirati