Top 5 izazova vlasnika kampova i marina – izazovi i rješenja

Antonija Jurič / 06.05.2021.
Kamp Zagreb

Zbog svog specifičnog načina poslovanja, kampovi i marine su u periodu pandemije percipirani kao sigurniji oblik smještaja u turizmu. Najveći dio te percepcije proizlazi iz toga da se veći dio aktivnosti odvija na otvorenom i/ili u malom krugu ljudi. Iz tih posebnosti proizlaze i određeni izazovi vezani za pranje i sušenje rublja koje vam donosimo u nastavku:

PROFIL GOSTIJU

Gosti, većinom stranci, uz odmor traže i sve blagodati modernog načina života koji se jednim dijelom preselio i u digitalnu sferu. Naviknuti su na beskontaktno plaćanje, korištenje različitih mobilnih aplikacija te žele jednim klikom imati pristup svemu oko sebe. Sva ta očekivanja imaju i pri pranju rublja.

Stoga je bitno prilikom planiranja praonice rublja u kampu ili marini osigurati da se profesionalni uređaji mogu spojiti na različite sustave naplate te pružiti mogućnost jednostavnog plaćanja u nekoliko valuta. U tome mogu pomoći LG profesionalni uređaji koji se vrlo jednostavno spajaju i na klasične žetonjere (plaćanje kovanicama ili žetonima) i na sustave beskontaktnog plaćanja.

HIGIJENA

S novim epidemiološkim preporukama za kampove i marine vezano za pranje rublja, povećala se i potreba za uređajima koji osim pranja mogu osigurati i higijenu rublja. Praonica je jedna od kritičnih točaka jer ih koristi veći broj korisnika kroz dan. Također, virusi i bakterije mogu ostati na rublju i u unutrašnjosti uređaja i nakon klasičnog ciklusa pranja.

LG je zato razvio posebne higijenske programe i za profesionalne perilice i sušilice te prilagodio dizajn uređaja kako bi osigurao potpunu higijenu. Također, ekskluzivno za LG profesionalne uređaje razvijen je i generator ozona koji kao dodatak na perilicu podiže higijenu na potpuno novu razinu, eliminirajući sve viruse i bakterije iz rublja prirodnom snagom ozona.

Marina ACI - Medulin

DOSTUPNOST INFRASTRUKTURE

Treći izazov planiranja praonice su ograničene mogućnosti postojeće infrastrukture jer se uređaji planiraju postaviti u prostorije čija je prvotna namjena bila za neke druge aktivnosti. Ponekad ni ne postoje stabilni objekti pa se praonica prilagođava nekom montažnom ili mobilnom objektu.

U takvim situacijama fleksibilnost LG profesionalnih uređaja dolazi do izražaja u svakom smislu te riječi.

Za početak, uređaji su svojim dimenzijama prilagodljivi prostoru. Širinom od 68 cm bez problema prolaze kroz standardna vrata u svaku prostoriju. Također zauzimaju malo prostora (manje od 1m2) zahvaljujući mogućnosti postavljanja u tzv. stup.

Osim prostora, problem stvaraju i instalacije. LG profesionalni uređaji su se prilagodili i tim zahtjevima  te se mogu jednostavno priključiti na postojeću monofaznu mrežu putem 220V priključka. Također, perilice imaju pumpu za odvod vode pa se mogu spojiti na postojeći odvod.

TROŠKOVI INVESTICIJE U PRAONICU

Iako se praonica rublja u kampovima i marinama često doživljava kao trošak, ona može biti i dodatan izvor prihoda. Obzirom da gosti u kampu borave duže vrijeme, potreba za pranjem rublja je neophodna, i to nekoliko puta tijekom boravka. Stoga je najbolje da unutar kampa postoji i samoposlužna praonica rublja koja će im ponuditi brzo pranje i sušenje u neposrednoj blizini.

S druge strane, u tranzitnim marinama gosti se zadržavaju samo onoliko koliko je potrebno da obave sve zadatke i opskrbe se namirnicama i eventualno prenoće. U takvim slučajevima, brzi programi su izrazito bitni jer gostima nude brzinu i lakoću pa pranje rublja mogu lako uklopiti u ostale obaveze. Bitno je napomenuti da su profesionalni uređaji čak dva do tri puta brži od npr. kućanskih. Kako su to gosti veće platežne moći, spremni su platiti brzu i kvalitetnu uslugu čak i po višoj cijeni. Time je povrat investicije u praonicu brži u odnosu na ostale investicije.

Camping Porton Biondi Rovinj

STALNA PRISUTNOST OSOBLJA

Naposlijetku, svaka dodatna usluga u kampu ili marini zahtijeva i dodatan angažman vlasnika ili osoblja. Potrebno je provjeravati ispravan rad uređaja, otklanjati sve greške koje se događaju i dr.

Novi modeli LG profesionalnih perilica i sušilica rublja imaju WIFI Smart tehnologiju kojom se putem LG-ovog web sučelja za upravljanje može pratiti status uređaja i/ili daljinski dijagnosticirati problemi i greške. Na taj način voditelji kampa ili djelatnici ne moraju biti stalno prisutni ili provjeravati u praonici da li svi uređaji ispravno rade nego informacije o greškama dobivaju na svom računalu.

Kako svi ovi izazovi ne bi negativno djelovali na percepciju gostiju o vašem kampu, prilikom planiranja praonice ili izmjene postojeće, odaberite eksperte za kampove i marine u praoničkom segmentu. Bitno je naglasiti da smo do sada opremili više od 50 kampova i marina u Hrvatskoj te iz tog razloga poznajemo sve specifične potrebe vašeg poslovanja. Zato vam možemo ponuditi baš ono što trebate po najoptimalnijim uvjetima.

 

 

Kontaktirajte nas