Rizici u outsourceanju praoničkih usluga

Sonja Krivokapić / 17.07.2020.

Izvor 

Zašto biste preuzeli kontrolu nad praoničkim uslugama?

Tvrtke često prepuste praoničke usluge specijaiziranim operativcima zato da bi izbjegli organizacijske i financijske troškove na one aktivnosti koje smatraju manje strateškima za svoj posao, ili pak previše kompleksnima da bi nad njima sami mogli preuzeti kontrolu.  Je li outsourceanje uvijek dobra ideja? Na to pitanje možemo odgovoriti analizirajući rizike povezane s vanjskim praoničkim uslugama i predlaganjem načina kako dobiti stratešku vrijednost što se ovakvih aktivnosti tiče.

Dugoročni troškovi outsourceanih praoničkih usluga

Dugoročni trošak: trebali biste procijeniti količinu rublja koju trebate oprati i osušiti. Outsourceanje košta manje, ali samo kratkoročno; na duge staze on može postati linearni trošak koji oduzima od fiksnih prihoda. Situaciju pogoršava činjenica da neka oprema ima povoljan odnos između troška samog uređaja i troška održavanja pa se vrijeme u kojem se investicija vraća skraćuje. Kad biste trebali razmotriti ovakvo rješenje? Kad je vaše poslovanje dovoljno veliko da može imati malu praonicu, i kad je omjer između praonice i prihoda fiksan. Na primjer, ako uzmemo etablirani i veliki restoran, što više ljudi poslužujete, to više rublja morate prati. U tom je sučaju zgodnije imati in-house praonicu. jer je:

- Lakše savladati posao i njime upravljati

- Imate manje troškove

- Još je bolje ako imate dobru aftersales uslugu koja čini sve da se pokušaju izbjeći neočekivani troškovi i zastoji

Rizik kontrola kvalitete kod praoničkih usluga

Profesionalne praoničke usluge dostupne na tržištu svakako mogu napraviti dobar i pouzdan posao, ali neka poslovanja trebaju više od toga. Ako je pranje rublja usko povezano s aktivnostima vašeg biznisa, vjerovatno biste trebali razmisliti o in-house praonici. Luksuzni butique hotel, na primjer, koliko god mali, ne može si priuštiti rizike eksterne praonice koji se tiču kvalitete pranja, a s druge strane može profitirati imanjem kontrole kad praoničkim operacijama.

transport predstavlja rizik od kontaminacije rublja

Nejednaki trendovi u potrebama za praoničkim uslugama

Outsourceanje praoničkih servisa znači pregovarati oko količine rublja i vremena koliko je potrebno da posao pranja bude završen. Ako vaše poslovanje podrazumijeva nepredvidive situacije, kao što je, na primjer, izbijanje epidemije gripe u staračkom domu, eksterna praonica neće biti sposobna pratiti potrebe staračkog doma i pravovremeno dostaviti čisto rublje k vama. 

Problem održivosti

 Ako vaše poslovanje ima eko-friendly vrijednosti, interna praonica može vam dati veću kontrolu što se očuvanja okoliša tiče; nikad ne možete biti sigurni koliko su eksterne praonice ekološki osviještene, osim ako ne odaberete praonicu koja ima certifikat u tom području (ali te su obično skuplje). Realizacijom vlastite praonice možete odabrati perilice koje štede energiju i vodu s, na primjer, automatic dosingom, kako biste izbjegli korištenje kemikalija.