Kako odabrati valjak za peglanje - detaljan vodič

Antonija Jurič / 03.08.2022.

Ukoliko Vam odabir profesionalne opreme za vaš biznis stvara više pitanja nego odgovora, na pravoj ste adresi. Za vas smo na jednom mjestu pripremili vodič sa svim bitnim informacijama kada je riječ o odabiru najboljeg valjka za vaš biznis.

Ono što odmah na početku trebate znati je to da su valjci za glačanje isključivo namijenjeni za ravno rublje. Dakle to su strojevi za peglanje plahti, prekrivača, jastučnica, krpa, ubrusa, stolnjaka. i sl.. Rad na njima je vrlo jednostavan. Valjak se pokreće pritiskom na nožnu papučicu te se rublje postavlja na prostor ispred valjka. Rublje se umeće između valjka i korita te ga zagrijani valjak pritisne i uvlači. Na drugom dijelu ili na prostoru za odlaganje ispod valjka izlazi izravnati komad rublja.

Ako velike količine rublja postaju Vaša svakodnevica koja vam oduzima dobar dio dragocjenog vremena, valjci za peglanje Vaš su idealni partner. Oni su brži i jači od uobičajenih uređaja za peglanje i imaju jamstvo za komercijalnu upotrebu.

Ostanite s nama i upoznajte tipove valjaka.

Tipovi valjaka

Postoje tri osnovne vrste valjaka. Prvenstveno se razlikuju prema namjeni:

  • Kućanski valjak
  • Profesionalni valjak
  • Industrijski valjak

Kao što i samo ime kaže, kućanski valjci namijenjeni su isključivo za kućnu upotrebu. Ponekad se (zlo)upotrebljavaju u praonicama, što je zapravo loša ideja. Razlozi su vrlo jednostavni - kućanski aparati nisu stvoreni za radne uvjete u praonicama kao što je npr. dugi rad bez prekida. Ako se koriste u profesionalne svrhe, gube garanciju na besplatan popravak. Važno je znati da kućanski valjci nisu u skladu s odredbama zaštite o radu.


Profesionalni valjci su uređaji idealni za manje količine rublja (do 30 kg rublja dnevno). Svojim karakteristikama savršeno odgovaraju manjim objektima kao što su apartmani ili restorani. Sporiji su u odnosu na industrijske, ali njihova prednost su male dimenzije i mogućnost sklapanja kada se ne koriste. Veliki plus je i da su profesionalni valjci cjenovno prihvatljiviji.

KLIKNI ZA DETALJE - PROFESIONALNI VALJAK

 

Industrijski valjci prave su zvijezde među ovim uređajima. Riječ je o profesionalnim radnim strojevima koji se idealno uklapaju u svaku ozbiljnu uslužnu praonicu rublja. Efikasni su, brzi i lako ravnaju čak i najzahtjevnije tkanine. Robusniji dizajn, otpornost na visoke temperature i trošenje osiguravaju njihovu dugotrajnost čak i nakon 4000 sati glačanja. Najčešće su većih dimenzija i ne mogu se sklapati, ali zato imaju opciju povrata rublja na prednju stranu što znači da ih možete staviti uz zid i tako uštedjeti na prostoru. Industrijski valjci mogu se pohvaliti velikim izborom programa što znači da se savršeno prilagođavaju svim vrstama tkanina. Ovi uređaju su cjenovno skuplji, ali dugotrajno isplativi.

KLIKNI ZA DETALJE - INDUSTRIJSKI VALJAK

 

Kriteriji za odabir tipa valjka

Sada kada ste upoznali tipove valjaka dolazimo do glavnog pitanja u ovoj priči - kako odabrati idealan valjak za vaš posao? Iako konačan odabir ovisi o dosta faktora, ostanite s nama i u nastavku saznajte sve što trebate znati prije kupnje valjka.

Namjena valjka

Koji ćete tip valjka odabrati prvenstveno ovisi o namjeni za koju ćete ga koristiti i kapacitetu koji vam je potreban:

  • Valjak koristite za vlastite potrebe peglanja posteljine koja nije veća od, npr. 30 kilograma dnevno? Kapacitet manjeg valjka je idealan za vas.
  • Usluga peglanja - Nudite usluge peglanja drugim klijentima? Trebate industrijski valjak jer njime štedite vrijeme i povećavate broj klijenata koje možete primiti, a time i zaradu. Peglanje na manjim valjcima oduzima više vremena, nisu idealni za široke predmete pa bi glačanje bilo presporo.

Širina radne površine

Još jedna bitna stavka je i širina radne površine. Računica je jednostavna: Koliko je široko najšire rublje koje ćete obrađivati - tolika treba biti i širina radne površine valjka. Ne zaboravite da se komadi poput plahti za bračne krevete mogu jedanput presavinuti na pola i na taj način glačati.

! Bonus savjet: Vodite računa o tome hoće li na valjku peglati jedna ili više osoba. Ako pegla samo jedno osoba, širina ne bi trebala biti veća od 140 centimetara jer to odgovara prosječnom rasponu ruku.
U protivnom bi moglo doći do problema prilikom umetanja rublja i lošeg rezultata peglanja ili deformiranja tkanine.

Osim širine radne površine bitan je i promjer samog valjka. Promjer je ono što daje bolji završni rezultat. Što je veći, na rublje se vrši veći pritisak te je tkanina duže vremena u doticaju s površinom valjka. Sve to rezultira bržom obradom te boljim uklanjanjem vlage.

Izvor zagrijavnja

Opcija koju imate dostupnu kao izvor zagrijavanja valjka u praonici također ima veliku ulogu. Je li riječ o struji, plinu ili pari?

Električni valjci za glačanje koriste struju za zagrijavanje valjka i njegov rad. Oni su i najčešći odabir korisnika zbog jednostavnosti montaže. Jedino što prije odabira trebate provjeriti je - imate li u prostoru monofaznu ili trofaznu struju te imate li dovoljno kilovata zakupljeno za rad uz ostale praoničke uređaje.

Ako za to postoje uvjeti, alternativa električnim valjcima su plinski valjci za glačanje. U odnosu na električne, nema razlike u načina rada na samom valjku. Ono što ih razliku je montaža jer je bitno odabrati želite li ga priključiti na gradski plin ili spremnik zemnog plina. U oba slučaja bitno je planirati da se kod pripreme instalacija i montaže mora angažirati instalatera plina što predstavlja dodatni trošak.

Posljednja (i vrlo rijetka opcija) je para, tj. kotlovnice koje generiraju paru i putem nje zagrijavaju valjak. Ovaj izvor zagrijavanje najčešće se koristi u velikim sustavima kao što su bolnice i državne institucije.

Ostala oprema

Kako je peglanje posljednji dio procesa obrade rublja, bitno je uskladiti njegove performanse s ostatkom praoničke opreme. Vodite računa o svim strojevima koje imate u praonici i razmislite jesu li za vaš posao važniji početni troškovi ili vrijeme. Ali što to zapravo znači?

Većina valjaka traže postizanje određenog postotka vlažnosti rublja prije nego što ono može ući u valjak. To znači da će se rublje trebati neko vrijeme sušiti u sušilici prije nego što se prebaci u valjak. Ovo je jako važno ako imate profesionalnu perilicu s niskom do umjerenom razinom centrifuge jer ćete određeno vrijeme potrošiti na sušenje.

Kod malog broja industrijskih valjaka, rublje se može postaviti u valjak izravno iz perilice, tj. ti valjci imaju opciju sušenja i peglanja istovremeno. Time se eliminira potreba za sušenje rublja u sušilici, ali su financijski skuplji.

Cijena

Na početku poslovanja glavna prepreka kod kupovine profesionalnih valjaka najčešće je njihova cijena. Zato se kao zamjene koriste kućanski ili rabljeni valjci, ali nažalost, takva kupovina na kraju ispada najskuplja.

Naime, rabljeni valjci nemaju garanciju na komercijalnu djelatnost ili je davno istekla. Često su kupljeni izvan Hrvatske pa je teško pronaći ovlašteni servis, a zbog starosti veliki problem predstavlja i pronalazak rezervnih dijelova poput platna za valjak ili navlaka.

Valjak nije uređaj koji kupujete za jednu sezonu, pa je dobro odvagnuti trošak i procijeniti buduće potrebe. Jednom kad posao krene može biti kasno kada shvatite da ste kupili uređaj koji vam ne odgovara.

Zato je važno da prije kupovine razgovarate se stručnjacima kako biste bili sigurni da su vaše poslovne želje zadovoljene i sigurne.

Naš tim je sigurna adresa na kojoj ćete dobiti odgovore na sva dodatna pitanja, stručne savjete i maksimalnu podršku. Javite nam se i u nekoliko jednostavnih koraka pronađite idealan uređaj za vašu praonicu.

 

Kontaktirajte nas