Od pranja na potoku do najmodernije LG tehnologije

Marina Knežević / 26.10.2023.
la vesh 2

Današnja vrhunska tehnologija omogućuje pranje i sušenje rublja na brz i jednostavan način, no u prošlosti su se stvari odvijale znatno drugačije.

Zagrebačke Šestine pravi su svjedok velikih promjena, koje su, kroz povijest, pranje rublja korak po korak učinile lakšim i ugodnijim zadatkom.

Ovo naselje na obroncima Medvednice bilo je dom poznatih šestinskih pralja - žena koje su sve do polovice 20. stoljeća za život zarađivale pranjem rublja za imućne građane i bile zaslužne za ‘beli Zagreb grad’.

Danas se ovdje, kao izvrsna reprezentacija suvremenog doba, nalazi uslužna praonica La Vesh, opremljena vrhunskim LG profesionalnim uređajima.

Tragom šestinskih pralja

Proces pranja za pralje je bio sve samo ne jednostavan - prljavo rublje pralje bi složile u parenicu, drvenu posudu s malim otvorom na dnu, preko kojeg bi postavile slamu kako bi voda polako kapala van.

Da bi zaštitile rublje, prekrivale bi ga čistom krpom, preko krpe posule pepeo, a zatim preko svega nalijevale vruću vodu. Postupak bi ponavljale sve dok kroz slamu ne bi počela teći čista voda. Nakon toga bi uklonile slamu, zatvorile otvor i ostavile rublje da namače preko noći, a ujutro ga prale u drvenom koritu na potoku.

Svake nedjelje konji su vozili čisto rublje natrag u grad, a prljavo dovozili u selo. U kočiji su bili tzv. ‘pinkleci’ - plahte u kojima je bilo rublje, a nosili su se na glavi.

Pralo se tijekom čitave godine, bez obzira na godišnje doba i vremenske uvjete. Zimi, kada su potoci bili zamrznuti, muževi pralja su koristili sjekire kako bi na mjestu za pranje razbili led, a zatim im donosili toplu vodu u limenim kantama kako bi barem na trenutak ugrijale promrzle ruke.

Zajedničkim snagama do cilja

Koliko je daleko praonička tehnologija napredovala od doba šestinskih pralja, potvrđuje i gospodin Matej Sruk, koji je u suradnji s poslovnim partnerom Tihomirom Tinom Pavičićem ovdje otvorio uslužnu praonicu rublja La Vesh.

LG profesionalni uređaji su nas oduševili! Iako ranije nismo bili u doticaju s praoničkim uređajima, vrlo brzo smo se snašli s njima, baš kao i naše radnice. Sve je prošlo potpuno glatko” govori.

Prodajni predstavnik i građevinar našli su se u zajedničkoj misiji pokretanja praonice rublja, pri čemu su se za podršku obratili našem Bijelom Svijetu.

“Jedan je imao ideju, a drugi financijska sredstva. Znali smo za odličnu lokaciju koja se daje u najam, tako da je i taj dio bio riješen u startu. U roku od tri mjeseca naša je vizija postala stvarnost - uređaji su bili na zalihama u skladištu, ubrzo su instalirani i posao je mogao krenuti!”

Kvaliteta i elegancija

Kombinacija uređaja, za koju se, prema preporuci Bijelog Svijeta, odlučili uključuje:

Osim LG profesionalnih perilica, jako su zadovoljni i stolom za glačanje BW BF84.

“Stol za glačanje je vrlo praktičan! Zahvaljujući pari i vakuumu uvijek imamo brze i vrhunske rezultate glačanja, što je u ovakvom biznisu jako važno” govori gospodin Matej.

"Dojmovi klijenata su isključivo pozitivni! Trudimo se pružiti vrhunsku uslugu, ali i cjelokupno iskustvo pa smo tako pažnju posvetili i lijepom uređenju prostora. Uz LG profesionalne uređaje to nije težak zadatak – osim kvalitetnog pranja i sušenja, odišu elegancijom, koja je još jedan plus atraktivnom ambijentu” dodaje.

Inspirirajte se i vi uz naše poduzetnike i kontaktirajte nas već danas! Tu smo da vam pomognemo odabrati najbolje rješenje za vaš praonički biznis.

Kontaktirajte nas