Higijensko pranje rublja i održavanje perilice

Sonja Krivokapić / 11.03.2020.

Kada se radi o profesionalnoj brizi o rublju, higijena ne može biti dovoljno naglašena, pogotovo kad se radi o praonicama u bolnicama i klijentima koji su zdravstveno ugroženi. Naravno, na higijenu treba paziti svatko i svaki tip praoničkog posla, zbog čega vam donosimo par savjeta i podsjetnika koji će doprinijeti boljem pranju rublja u smislu održavanja higijene.

Tretiranje rublja

Da bi cijeli proces bio na najvišem higijenskom nivou, trebalo bi u naviku uvesti:

1. Skupljanje i razvrstavanje

Prije pranja, važno je da osoba koja prikuplja rublje razvrsta rublje koje je istovrsno, odnosno od istog materijala, kako bi se izbjeglo miješanje rublja različitog materijala u tijeku pranja. Isto tako, potrebno je da osoba koja razvrstava i priprema rublje za pranje nosi rukavice.
Prostoriju za razvrstavanje rublja treba redovito čistiti i dezinficirati, a sa filtera zraka uklanjati otpatke od tkanina kako bi ventilacija besprijekorno funkcionirala.

2. Odlaganje

Rublje nikako ne smije stajati odloženo duže od 48 sati, a to vrijedi i za predpranje kao i za period nakon pranja, kada se rublje priprema za glačanje. Također na umu za taj što kraći period odlaganja zadužena osoba treba namijeniti poseban prostor za odlaganje, a najbolji bi bio prostor za pranje s podnim odvodnim sifonom. Prljavo rublje koje čeka pranje mora biti pohranjeno što je moguće dalje od čistog rublja, kako bi se osigurao najviši stupanj higijene.

3. Pranje

Upravljanje temperaturom, pogonom, vremenom i sredstvima za pranje, čime osigurava najbolju kvalitetu pranja.

4. Završna obrada

Kao i kod razvrstavanja i prikupljanja, veoma je važno da zadužena osoba dezinficira ruke i koristi rukavice radi sprečavanja potencijalnih infekcija.

5. Spremanje čistog rublja

Uz to što ne smije stajati duže od 48 sati, rublje je uputno i adekvatno spremiti, i to tako da ga se pokrije plastičnom folijom i odloži u zatvorene ormare. Ako se rublje transpotira u kolicima, njih je također veoma važno očistiti, kao i poštivati odvojene tokove čistog i prljavog rublja.

Tretiranje perilica

S obzirom na to da se rublje pere u profesionalnim perilicama rublja, nije dovoljno tretirati samo rublje na ispravan higijenski način. LG profesionalne perilice rublja imaju posebne programe namijenjene upravo održavanju higijene.

Wave force je program koji snažnim vodenim valovima dosegne i one dijelove kade perilice koje bi inače bilo teško ili gotovo nemoguće dosegnuti ručno. Wave force program omogućen je direct drive motorom kojeg LG perilice imaju ugrađene.

Auto tub clean program također brine o istoj stvari. Kada se želi postići uklanjanje bakterija, plijesni i neugodnih mirisa, uputno je koristiti ove programe.

Program samočišćenja slobodno pokrenite svaka 2-3 dana i to uz dodatak octa koji je prirodno, povoljno i učinkovito sredstvo za čišćenje.

Čelično zdravlje

Nisu, međutim, samo algoritmi odgovorni za očuvanje higijene; ponekad je to i dobri stari materijal - nehrđajući čelik. Intertek, multinacionalna kompanija odgovorna za inspekciju, testiranje proizvoda i certificiranje napravila je istraživanje i otkrila prednosti nehrđajućeg čelika od kojeg su napravljene LG profesionalne perilice rublja u usporedbi s plastikom. Istraživanje se sastojalo od proučavanja ponašanja bakterije Pseudomonas aeruginosa na plastičnom i čeličnom bubnju u periodu od 12 dana, pri čemu je zabilježena redukcija bakterije u čeličnom bubnju perilice za 99 %, dok je plastični bubnja bakteriju uspio smanjiti za samo 67 %. Također je zabilježena redukcija bakterija Starphylococcus aureus (Zlatnog stafilokoka) I Ešerihije koli za 99 %.

Uz štednju energenata, očuvanje okoliša i kvalitetno pranje, LG perilice također nude i vrhunski higijenski program, zbog čega su visoko preporučljive. Naravno, zadužene osobe također moraju poduzeti neke mjere. Kada se kombiniraju obje te snage, dobije se rublje tako higijenski čisto da ga je gotovo šteta ponovo prati.

 

Ako želite dobiti više informacija, kontaktirajte nas ovdje