Poslovni plan

USLUŽNA PRAONICA

Prihodi mjesečno

120 kg na dan
1.5 EUR po kg
25 radnih dana
~ 4.500 EUR

Troškovi mjesečno

Najam i režije
Održavanje
Djelatnici (2)
Deterdžent i sredstva
Marketing
~ 2.500 EUR

Mjesečna zarada 2.000 EUR

SAMOPOSLUŽNA
PRAONICA

Prihodi mjesečno

15 ciklusa dnevno pranje + sušenje
6 EUR po ciklusu
30 radnih dana
~ 2.700 EUR

Troškovi mjesečno

Najam i režije
Održavanje
Deterdžent i sredstva
Marketing
~ 1.000 EUR

Mjesečna zarada 1.700 EUR

 • Kako pripremiti poslovni plan

  Presudni korak za uspješno ulaganje u samouslužnu praonicu je priprema dobrog poslovnog plana. Takvu pripremu, po mogućnosti, izvršite zajedno s Vašim dobavljačem opreme za praonicu. Često je glavni uzrok stagnacije ili čak i propasti poslovnog pothvata upravo nedostatak odgovarajućeg planiranja. Dakako, svaki vlasnik praonice radi neke planove, ali samo oni vlasnici koji su uložili vrijeme i trud da im planovi budu detaljni, pažljivo proučeni, dobro uobličeni i promišljeni mogu računati da će im pridržavanje takvog plana bitno povećati izglede za uspjeh. Dobro pripremljen poslovni plan ne služi samo za praćenje trenutnog financijskog učinka praonice, nego isto tako i kao osnova za poslovne odluke o radu i razvoju praonice.

  IZBOR I ANALIZA LOKACIJE

  Određivanje pogodne lokacije za Vašu praonicu - to je idući vrlo važan korak u razvoju Vašeg poslovnog pothvata. Kako bi osigurali da Vaš izbor lokacije za praonicu omogući njenu održivost, morate osobito obratiti pažnju na slijedeće:

  Cilj

  Prije potrage za povoljnom lokacijom, morate odlučiti koji tip praonice želite.

  Stanovništvo

  Studija o stanovništvu pomaže pri određivanju potencijalnih korisnika u gravitacijskoj zoni oko Vaše praonice.

  Primjer nekih od podataka do kojih se može doći pri takvoj analizi stanovništva:

  • Koliko ukupno stanovnika živi u zoni koja gravitira Vašoj praonici?
  • Koliki postotak čine stanari u unajmljenim stanovima, u vlastitim stanovima i u kućama?
  • Koliki je srednji prihod?
  • Koliki postotak čine samci ili samohrani roditelji i slično?

  Konkurencija

  Upoznajte konkurente na Vašem području i njihove mogućnosti: kakve usluge pružaju, kakav je tip praonica u pitanju, u kakvom su stanju, kakvu opremu imaju. Također treba ustanoviti, da li imaju odgovarajući prostor za parkiranje za korisnike, da li imaju odgovarajuću rasvjetu, da li dobro i uspješno rade ili su pred zatvaranjem?

  Uočljivost

  Kao kod svakog lokala u prodaji na malo, bitna je uočljivost, kako bi se privuklo što je moguće više kupaca. Pri tome treba obratiti pažnju na sljedeće:

  • Da li je Vaš lokal lako uočljiv sa ceste/ulice?
  • Koliki dio prednje strane lokala (pročelja) čine prozori/ izlozi?
  • Kakve je reklamne natpise dopušteno koristiti?
  • Koliku veličinu pročelja ima lokal?

  Parking

  Uvjerite se da je moguće osigurati dovoljno prostora za parkiranje pred lokalom, kao bi zadovoljili korisnike koji dolaze s automobilima.

  Susjedni poslovni prostori

  Kakvi su poslovni prostori u susjedstvu Vašeg lokala? Da li su pred gašenjem ili posluju uspješno?

 • Financijska strategija

  Jedan od presudnih čimbenika Vašeg uspjeha je svakako i način na koji financirate svoj poslovni pothvat. Financijska budućnost Vaše praonice ovisi i o uvjetima dobivanja i vraćanja sredstava koja ste uložili u otvaranje praonice.

  Povoljan najam prostora je također među najvažnijim elementima uspješnog projekta otvaranja samouslužne praonice.

  Rezultati pregovaranja o najmu lokala i sam najam imaju neposredni utjecaj na isplativost cijelog poslovnog projekta. Stoga je neophodno da se vlasnik osobno angažira kod pregovora o najmu, bez obzira na to da li je angažirao pravnog zastupnika.

  Trajanje najma

  Trajanje najma je vremensko razdoblje u kojem vrijedi ugovor o najmu. U interesu vlasnika praonice je da već na početku osigura što dulje trajanje ugovora o najmu.

  STRUČNA UGRADNJA OPREME

  Profesionalni strojevi za pranje rublja koji se danas koriste u samouslužnim praonicama nisu uređaji koji se jednostavno dopreme na objekt kamionom, istovare, izvade iz kutije i pomoću utikača uključe u električnu utičnicu, nakon čega su spremni za korištenje.

  Profesionalna oprema (uređaji su ponekad teški i nekoliko stotina kilograma) zahtijeva stručni tim koji ju iskrcava iz kamiona uz pomoć viličara ili sličnih strojeva, prevozi do mjesta ugradnje, dovodi u strogo vodoravni položaj, učvršćuje za podlogu/ temelje i spaja na sve potrebne dovodne i odvodne instalacije. Tek kad se završe sve te operacije, oprema je spremna za pokusno puštanje u rad.

  Mnogi kvarovi i teškoće u radu opreme izazvani su nepravilnom ugradnjom. Strojevi koji nisu ugrađeni na ispravni način, podložni su vibracijama pri radu. Te vibracije mogu izazvati druge kvarove, a također kod takvih strojeva ležajevi i brtvila imaju bitno skraćeni rok trajanja uslijed povećanog habanja.

  Drugim riječima, novac koji bi možda uštedjeli kupujući neposredno od proizvođača, umjesto od ovlaštenog dobavljača opreme ili ugrađujući opremu sami, bez ovlaštenih servisera, utrošili bi ubrzo na popravke kvarova uzrokovanih neispravnom ugradnjom.Skinite opsežan stručni vodič utemeljen na međunarodnim istraživanjima tržišta, iskustvima proizvođača i analizi stanja na domaćoj sceni.

Ime i prezime:
E-mail:
Telefon:
 • Vođenje posla

  Kada Vaša praonica bude spremna za početak rada, možete pripremiti svečano otvorenje. To je najbolji način da skrenete pažnju na svoju praonicu i kroz niz godina to je prokušana metoda da se osigura početni broj korisnika. Nije potrebno da otvorenje bude osobito raskošno, ali svakako treba biti zapaženi događaj.

  Svečano otvorenje osigurava novootvorenoj praonici neophodni početni impuls koji omogućuje pokretanje njenog uspješnog rada. Jednostavno otvaranje vrata i postavljanje reklamnog natpisa nema ni izdaleka onakvu promotivnu snagu, kakva je neophodna novoj praonici za privlačenje mušterija.

  Vođenje posla

  Kad Vaša praonica jednog dana počne s radom, možete se posvetiti organiziranju i vođenju svog poslovnog projekta u svrhu povećavanja dobiti. Postoji gotovo neograničeni broj raznih marketinških akcija, koje možete organizirati u tu svrhu. Evo nekoliko ideja:
  • Oglasi u lokalnom tisku
  • Promotivne aktivnosti
  • Slanje reklamnih materijala poštom
  • Nagradni kuponi i bonovi

  Kako biste izabrali najpogodniju marketinšku aktivnost, neophodno je da ustanovite tko su Vaši potencijalni kupci. Kad to saznate, možete svoje aktivnosti usmjeriti prema tim ciljanim grupama.