Hrvatska tvrtka Bijeli svijet dobitnica nagrade 'LG partner godine'

Ivana Živičnjak / 20.12.2018.

Zagrebačka tvrtka Bijeli svijet dobila je nagradu za najboljeg LG-eovog partnera u ovoj godini zahvaljujući inovativnom modelu poslovanja kompanije. Bijeli svijet dugogodišnji je strateški partner svjetske korporacije, a nagradu je osvojio na festivalu inovacija održanom na Filipinima zahvaljujući razvoju business-to-business tržišta (B2B) na području srednje i istočne Europe.

Da pojasnimo, riječ je o konceptu unutar kojeg Bijeli svijet svojim distributerima u gradovima poput Praga, Krakowa, Atene, Budimpešte i drugih nudi, kako kažu, “kompletnu uslugu” te ih uče kako njihov model poslovanja prilagoditi i primijeniti na svoje tržište. U sklopu toga, hrvatska kompanija pomaže onim europskim oko pristupa njihovim kupcima te oko organizacije, logistike, programiranja proizvoda, razvoja marketinške strategije i svega ostalog što je kupcima na istočnoeuropskom tržištu u njihovom poslovanju potrebno.

Naime, nakon dugogodišnjeg iskustva u opremanju objekata iz HoReCa sektora praonicama rublja, Mario Martinek, osnivač i direktor kompanije Bijeli svijet, odlučio je stečeno znanje i podijeliti te je u Hrvatskoj pokrenuo program Jumpstart o kojem sada educiraju svoje europske distributere. Jumpstart je program kojim kompanija Bijeli svijet omogućuje onima koji se žele baciti u poduzetničke vode i otvoriti praonicu rublja da realiziraju svoju ideju. Bijeli svijet pritom pruža opremu te savjetovanje o nizu elemenata kao što su uređenje prostora, pronalazak prikladne lokacije te marketinški pristup. Uz to, osmislili su i vodič za pokretanje tvrtki gdje je navedeno što je sve potrebno napraviti pri otvaranju tvrtke te na što treba paziti. Nakon što novopečeni poduzetnici pokrenu svoju mini - praonicu, Bijeli svijet im je na raspolaganju za sva pitanja i vode ih kroz cijelo njihovo poslovanje.

- Jumpstart radionice kreirane su s ciljem obrazovanja potencijalnih poduzetnika, pojedinaca koji se žele lansirati u poduzetničke vode i otvoriti mini business. Za pokretanje praonice nisu potrebne posebne tehničke vještine niti prijašnje iskustvo u poduzetništvu, a uz minimum radne snage i fiksnih troškova, prednost je i rad s gotovinom, bez odgoda plaćanja i nenaplaćenih potraživanja – ispričao nam je Martinek dodavši da su za pokretanje mini – praonice potrebna dva mjeseca i oko 20.000 eura, što je, u usporedbi s ulaganjima potrebnim za neku drugu vrstu poslovanja, malo. Osim toga, povrat investicije ostvari se kroz godinu do dvije. Budući da je putem tog programa mala kompanija od samo desetak zaposlenika sudjelovala u otvaranju više od 80 tvrtki i zapošljavanju preko 200 osoba u Hrvatskoj, korejski LG, koji je već godinama dobavljač tvrtke, zatražio je da se Martinekova ideja proširi i van granica Lijepe naše.

- LG je htio da modele koje smo tu sagradili prezentiramo i u drugim državama. Budući da su i one ostale zadivljene našim rezultatima, sada radimo od Poljske do Grčke, odnosno u 12 europskih zemalja – ponosan je direktor Bijelog svijeta. Ipak, model poslovanja nije jednak kao u Hrvatskoj. - Sve prilagodimo tržištu jer ono što funkcionira u Hrvatskoj ne funkcionira u Rumunjskoj, ali vrlo dobro može funkcionirati u Grčkoj jer je struktura turizma vrlo slična – objasnio nam je Mario Martinek. Nagrada za najboljeg LG-evog globalnog partnera u ovom segmentu, koju je kompanija primila prije nekoliko mjeseci, dokaz je da su i na istočnoeuropskom tržištu napravili dobar posao nakon čega su LG-evi distributeri diljem svijeta počeli kopirati program Jumpstart.

- Stvorili smo poslovni model koji se može primijeniti i na druga tržišta. Dokaz smo da je moguće biti zanimljiv velikoj korporaciji i s njom poslovati i na malom tržištu. Proizvode naših dobavljača vidimo kao hardver na koji dodajemo naš softver, a on se odnosi na izradu programa za taj hardver ili znanje i podršku koje dodajemo na proizvod i prodajemo dalje – pojasnio nam je Mario Martinek. Projekt Jumpstart pokrenut je 2014., no ideja je nastala nekoliko godina ranije.

- Prva praonica bila je testna i otvorili smo je još 2011. u Dubrovniku. Nakon samo nekoliko dana nastao je boom, ljudi su čekali u redu da operu svoje rublje – prisjeća se Martinek koji je tada odlučio nastaviti s konceptom za koji je bilo potrebno puno truda i vremena. U posljednje je četiri godine najviše praonica otvoreno na hrvatskoj obali, odnosno od Umaga do Dubrovnika, gdje se najveći dio prihoda ostvari tijekom turističke sezone. Sama potreba za praonicama rodila se rastom turizma i sve većim brojem dolazaka i noćenja u Hrvatskoj.

- Nakon desetak godina poslovanja, primijetili smo da se mijenja struktura turizma te da gosti više ne ostaju sedam nego dva do tri dana što je, naravno, uzrokovalo i češću potrebu za čišćenjem objekata i pripremu za novog gosta. Tako se iznajmljivačima povećao obujam posla, a i nisu više bili u mogućnosti oprati sve u svojim mašinama, čime je došlo do potrebe za otvaranjem malih praonica rublja za iznajmljivače apartmana, vlasnike malih hotela, hostela i sličnih objekata – objasnio je Martinek, čija je kompanija profesionalnim praonicama opremila velike tvrtke poput Radissona, Kempinskog i McDonald'sa. Danas se brojni ugostiteljski i smještajni kapaciteti uvelike oslanjaju na njihove usluge, a kako bi mogli neometano poslovati tijekom cijele sezone.

- Kada neki objekt poput hotela ima potrebu za praonicom rublja, napravimo analizu kako bi vidjeli koje su točno njihove potrebe te napravimo projektnu dokumentaciju i tehnološki projekt i ponudimo uslugu s instalacijom, opremom, održavanjem, savjetovanjem i svime ostalim što im je potrebno – ispričao nam je direktor Bijelog svijeta.

IZVOR: Novac.hr